ОГНЯНОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

снимка

Вековни чинари - Гърмен

Вековните чинари се намират в Югозападните Родопи, в района на село Гърмен. Разположени са на 0,5 км от центъра на селото по пътя към Гоце Делчев, до моста в квартал Заграде.

Дърветата са две, като възрастта им се изчислява на над 600 години. По-голямото е с обиколка на ствола от 10,50 м и с височина 24 м. Чинарът печели приза на онлайн гласуването за Дърво на годината в България, с което си осигурява място в класацията за европейско дърво на годината.

снимка

Вълчанова пещера

Вълчановата пещера се намира до село Скребатно. Тя е кръстена на Вълчан войвода, който я е ползвал с четата си за укритие. Той е най-странната личност в историята ни преди освобождението.

Роден е в Странджа, повежда чета още на млади години, която според легендите е направила най-големите обири в Османската империя. Вълчан се превръща в най-богатият войвода, а край калето му се развяват 72 знамена на предвождани от него чети.

снимка

Водопад Буков дол

Водопадът Буков дол се намира между селата Ковачевица и Горно Дряново. Водите му са малко през лятото, но от снеготопенето и дъждовете през пролетта и есента се увеличават. До него се стига като се пресича римския мост между двете села. Реката е с чисти ледени води, горите се гъсти и прохладни, а гледките - уникални.

Близо до водопада може да се види параклисът Свети Георги и останки от тракийско светилище.

снимка

Канинска екопътека - Гърмен

Канинската екопътека се намира до Гърмен. Тя е с дължина 13км и много варианти - преходи между 2 и 10 часа по избор. Преминава през скалисти и гористи местности с много живописни гледки, както и обекти на природното и културно наследство.

Основните кръгове са два: голям - свързващ селата Ковачевица, Скребатно и Горно Дряново; малък - свързващ село Горно Дряново и ждрелото и каскадата на Черна река. Близо до пътеката има бивак със заслон, пейки, маси, огнища и места за пикник.

снимка


Водопад Делчево

Водопад Делчево се намира до едноименното село, Гоце Делчев. Маршрутът до него минава по асвалтовия път към селото, край Неврокопския манастир и до чешмата, след това по черен път, който преминава в тясна горска пътека и води до къщичка, а зад нея се намира водопадът.

снимка


Скални глави

Комплексът Скални глави отстои на 5 км от село Долно Дряново, по посока на пътя за Доспат. Мегалитите се откриват трудно без първоначална информация, тъй като са силно обрасни с горска растителност.

На територията на комплекса посетителите могат да видят няколко глави издялани от гигантските скали, както и серия долмени, използвани с различно предназначение.

снимка


Скално образувание Сватбата

Скалното образувание Сватбата се намира в Родопите, по пътя за Банско или от Гоце Делчев за село Осеново, малко след отбивката за селото.

Разположено е над пътя и се вижда от него. Природната забележителност заема площ от 13,1 ха.


СЕЛО ОГНЯНОВО
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на населенето място и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Сайтът е изработен и е собственост на ФиУеб ЕООД.