ОГНЯНОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

снимка

Никополис ад Нестум

Късно-античният и римски град Никополис ад Нестум се намира в близост до Огняново и на 7 км от град Гоце Делчев. Смята се, че града е бил построен на мястото на тракийско селище.

Като резултат от археологическите разкопки, днес там може да се видят крепостната стена на града, кръгли, квадратни и правоъгълни кули, хладен и горещ басейн. На мястото са открити най-различни златни и сребърни монети, съдове и прибори. Никополис ад Нестум е единствения античен град в Родопите от периода на римското владичество.

снимка

Архитектурен резерват – с. Ковачевица

Архитектурно-исторически резерват Ковачевица се намира в община Гърмен, област Благоевград. Районът е планински, като най-близкото село, Горно Дряново, е на 5 км.

В Ковачевица е запазена възрожденската архитектура - къщите са почти изцяло от камък, като само последните етажи на по-високите къщи са от дърво. През 1977 г. селото е обявено за архитектурен резерват.

снимка

Архитектурен резерват – с. Долен

Архитектурния резерват в село Долен се намира в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев. В селото могат да се видят много запазени възрожденски къщи, поради което през 1977 г. бива обявено за исторически и архитектурен резерват.

Той се състои от 70 сгради - паметници на културата. Една от забележителностите в селото е и църквата Св. Никола, построена през 1834 г. заедно с килийно училище. Селото предлага и настаняване в стари автентични къщи.

снимка


Архитектурен резерват - с. Лещен

Разположено в крайните южни склонове на Западните Родопи, на 960 м надморска височина, село Лещен предлага неповторимо съчетание от прекрасна природа, впечатляваща възрожденска архитектура и опазени във времето дух и традиции.

Сред архитектурните паметници се открояват построената през 1836 година църква „Св. Параскева“, която ще ви изненада с ярките си стенописи, както и килийното училище – средище за просвета през епохата на Възраждането.

снимка


Исторически музей - Гоце Делчев

Общинският исторически музей в Гоце Делчев е открит през 1979 г. и помещава 12 експозиционни зали, двор с автентична чешма и лапидариум.

Всяка година в музея се представят изложби с археологически находки. Те обикновено са свързани с културата на славяните, траките и прабългарите, открити в долината на древната река Нестос (днешна Места).

снимка

Крепост Момина кула

Средновековната крепост Момина кула е един от най-тесните и живописни участъци на Момина клисура, разположена в пиринската част на долината на река Места, в близост до село Кремен, община Банско.

Достъпът до нея е пешеходен, като край пътя, в подножието на крепостта, има паркинг. Под крепостта в скалите има естествена пещера с няколко входа, галерии и зали с останки свидетелстващи за съществуването на праисторическо селище.


СЕЛО ОГНЯНОВО
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на населенето място и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Сайтът е изработен и е собственост на ФиУеб ЕООД.